tirsdag 29. juni 2010

Noen videoer fra "fiskeri.no"

Her følger filmer fra fiskeri.no. I tillegg til videoene finne man også tilleggsbilder der, tekstene her er klippet derfra.

Denne korte filmsnutten ble tatt opp under et spennende (og nå historisk) fiske en gang midt på 1970-tallet. Vi ser "Norøysund" fra Fedje som nærmer seg ei stor brugde. Idet båten siger inn på kloss hold, fyres kanona. Harpuna skytes rett gjennom fisken (haien). Deretter brukes vinsjen for å presse den store haien opp til overflaten der rifla setter en stopper for basketaket.


Nedenfor ser vi "Kirsten" av Torvastad med storkast i 1952. "Ådrott" kommer til unnsetning, og sammen berger de kastet. Vekten fra fisken i nota gjør at de ikke klarer å få opp all fisken. Midtveis i filmen ser vi derfor at følgefartøyet og to motorbåter sleper "Kirsten" og kastet inn mot smulere og grunnere farvann ved Hellesøy. Der legges kastet på bunn slik at man kan pike opp en og en fisk. Kastet var på over 200 fisk, og snittvekten på disse størjene var 120 kg.


Denne flotte filmen ble tatt opp i 1967; ganske så tidlig i 8-mm.-filmens historie. Vi får følge kutteren "Speranza" fra Rosendal (dog med base i Øygarden i størjesesongen). Fisket foregår like utenfor land, og mange fartøy drev dette fisket om somrene. Tempoet var høyt når størja viste seg i overflaten, og mannskapet på filmen hadde lang erfaring fra dette fisket. Filmen er lånt ut av Jens Vik, og det du ser nedenfor en en redigert utgave av den. Vi får se det meste av fangstprosessen. Når størja var der, måtte man være effektiv. For å kunne gjennomføre flest mulig kast, ble det leid inn fartøy til å sløye fangsten. Omlasting kunne skje direkte fra nota eller via notbåten.


Denne filmsnutten viser noen klipp av "Vågly" på størjefiske sent på 1960-tallet eller tidlig på 1970-tallet. Vi ser først et glimt av en annen størjebåt - (antakelig "Basholm") - som ligger med kast før vi ser nota til "Vågly" rase ut av notbingen. Deretter ser vil klipp der den store fisken bruker sine siste krefter når nota er tørket opp. Ei stor størje hives opp før vi ser båten på vei inn mot land. Der ligger en annen størjebåt med kast. Filmen er en redigert utgave av opptak gitt av Arild Aldeholm.


Denne filmsnutten ble tatt opp midt på 1970-tallet. Vi ser "Basholm" (Sogn og Fjordane) som hiver opp fisk etter et vellykket kast. Denne båten hadde lang erfaring på størjefisket. Første sesongen var i 1952. Filmen er utlånt av Edvard Norheim.

Ingen kommentarer: